2015. január 22., csütörtök

KÁVÉMESéK: Anozognózia


Létezik egy érdekes betegség, az idegrendszerünket érinti, anozognóziának hívják, ha létezik ez a magyar kifejezés. A beteg nem vesz tudomást arról, hogy valamire képtelen, nem tudja megcsinálni. Egy megvakult hölgy váltig állította, hogy ő lát, és olvas. Egy fél oldalára lebénult férfi pedig ezt nem fogadta el, és úgy gondolta képes futni, focizni. Nem hazudtak, még önmaguknak sem, egyszerűen az agyuk azt az üzenetet küldi nekik, hogy minden rendben van, látsz, képes vagy futni, annak ellenére, hogy külső szemlélőként egyértelműen látszik a hiányosság. Agyuk egyik fele azt mondja, hogy sajnos nem vagy képes látni, mert vak vagy, a másik fele ezt nem fogadja el, és ez a másik az uralkodó a csapatban és az ő véleménye számít. Lássunk egy érdekes beszélgetést egy ilyen beteggel, aki egy balesetben elvesztette azt a képességét, hogy le tudja hunyni a szemeit, csak az egyiket tudja becsukni, a másik állandóan nyitva van. Megkérték csukja le a szemeit.
-Kész?
-Igen.
-Behunyta a szemeit.
-Igen.
-Mindkettőt?
-Természetesen.
-Hány ujjat mutatok?-kérdezi az orvos.
-Hármat-válaszol határozottan a hölgy.
-Honnan tudja, ha csukva van a szeme. Erre már nincs válasz, csak a nagy csend.
Ugyanezt a pácienst tükör elé állították és megkérték ismét, hogy csukja be a szemeit. Majd jött a kérdés:
-Látja önmagát?
-Igen, persze-mondta boldogan a hölgy.
-Hogyan lehetséges, ha mindkét szemét behunyta?-érkezett a kötözködő tudós kérdése.
Csend, nincs válasz.

Minden ember életében vannak ilyen esetek, amikor valamiről azt hiszi, hogy képes megcsinálni, és arról is meg van győződve, hogy megcsinálta, de egy külső szemlélő azonnal láthatja, hogy ez nem igaz. Szerencsére legtöbbünknél ez nem tart sokáig, talán egy mosogatás idejéig.


Lehetséges, hogy egész kis csoportok, nemzetek szenvedjenek ebben a betegségben, anélkül, hogy valódi elváltozás lenne az agyukban?

David Eagleman: Incognito The secret lives of the brain

2 megjegyzés: