2015. január 19., hétfő

Kávémesék: Milyen zenét hallgatsz vagy az, hogy mit olvasol, felfedi, hogy milyen okos vagy?


Virgil Griffith Wikipediával foglalkozó gondolkodó más projektekbe kezdett, megpróbálja felrajzolni az egyetemisták zenei , irodalmi ízlése és az intelligenciájuk kapcsolatát. Kitöltesz egy kis tesztecskét, megmondod milyen zenét szeretsz hallgatni, milyen könyveket olvasol és máris ott a helyed a térképen. 
Nagyon szép színes kis ábrákat hozott össze, közel 1352 felsőoktatási intézményben kérdezett meg diákok ezreit, és töltetett ki tesztet velük. Lenyűgöző. A honlapján az egyetemeket külön is megtekinthetjük, Coldplay, U2, Beatles, Radiohead ezek vezetik a listát, ők a legnépszerűbbek. A legokosabbak pedig mit hallgatnak, na mit? Beethovent. A lista végén Beyonce kullog. A párhuzamosan elvégzett irodalmi kérdéssor  alapján a Nabokov Lolitája az első, Marquez  Száz év magánya és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődése követi azt.

A klasszikus tojás tyúk elsőbbségi kérdése merül fel azonnal bennem, melyik volt előbb az okosság vagy a Száz év magány? Vajon aki ezeket a műveket szereti, olvassa, az már okosnak érezheti ettől magát? Nem hiszem.

Az hogy megváltozik a zenei ízlésem, megszeretem Beethovent, az azt jelenti, hogy intelligensebb lettem, és ez a változás is egyértelműen ezt jelzi?

Bevallom Beethoven mellett a jazz zenét is nagyon szeretem, de az a 127. helyre van sorolva, akkor most mégsem vagyok már olyan okos?












Van e bármilyen közük ezeknek a zenéknek, irodalmi műveknek ahhoz, hogy milyen emberré, milyen intelligensé váltam az életem során? Remélem igen, de mint tudjuk az intelligencia nagyon tág fogalom, mindenki mást és mást ért alatta.
Jó böngészést.


http://musicthatmakesyoudumb.virgil.gr/music.php

2 megjegyzés: