2015. március 11., szerda

Kávémesék: Az adózás és a tudomány

A NAV szorgalmasan küldözgeti sok oldalas leveleit, amihez csekket is kapcsol, amelyben felhívja kedves adózó állampolgár figyelmét arra, hogy mennyi tartozása és esetlegesen plusz befizetése van és természetesen felszólít, hogy ha lehetséges a különbözetet minél gyorsabban szíveskedjenek befizetni. Nincs statisztikám arról, hogy a felszólítás mennyiben és milyen hatékonysággal működik, és ki az, aki elolvasta azt a hosszú figyelmeztető levelet.

Több ország küzdelmes harcot vívott már a lakosság adózási moráljának növelésével és a viselkedés tudomány legújabb eredményeivel nagyon hatásosan orvosolták a problémát. A megoldás annyira egyszerű és nem kerül szinte semmibe, ezek után érthetetlen, hogy miért nem alkalmazzák több helyen.

Társas befolyásnak, a tömegek erejének keresztelték el azt a viselkedésbeli alapmotívumot, ami alapján kidolgozták a megoldást. Az emberek annyira energiatakarékos lények, hogy igyekeznek úgy viselkedni, ahogy a körülöttük lévő többi ember teszi azt. Az állatvilágban is elterjedt a jelenség, tehát evolúciósan megalapozott dolog áll a háttérben. Egyszerű a folyamat, könnyebb, kevesebb befektetést igényel az, ha nem gondolkodom új megoldásokon, hanem másolom a tömeg válaszát egyes feladatok megoldására az életben.

Az adózási morál növelésére a megoldás, egy egyszerű mondat beiktatása a felszólító levélbe: kedves állampolgár, az ön környékén lakó emberek 99%-az időben és rendesen befizette éves adóját.


Ennyi, nem több.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése