2015. március 12., csütörtök

Kávémesék: A kapcsolatok hálójában


Emberi kapcsolataink alakításában nagyon nagy szerepe van annak, hogy mennyire ismerjük a másikat, mennyire tudjuk, vagyunk képesek előre jelezni azt, hogy adott helyzetben hogyan viselkednek az emberek. Az üzlettől a magánéletig mindenhol meghatározó dologról van szó.
Az idővel a megismerés bizonyossága növekszik, akivel több éve együtt lógunk, élünk arról minden bizonnyal többet tudunk, könnyebben megjósoljuk azt, hogy minek örül, mitől lesz szomorú. Tényleg így van ez? Ha így lenne, akkor ez a poszt most nem született volna meg, mert ez így nagyon unalmas lenne.

Peter Todd és munkatársai egy kísérletsorozatban azt kérték a résztvevőktől, hogy 1 től 4-g osztályozzanak bizonyos dolgokat, aszerint, hogy egyáltalán nem szeretem (ez az 1-es), nagyon szeretemig (ez a 4-es). Ezután azt kérték tőlük, hogy ugyanezeket a dolgokat egy velük x ideje együtt élő társuk szerintük, hogyan osztályozná. Én szeretem a fagyit (4-es), a feleségem viszont nem szereti (1-es). A kapcsolat ideje, ha egy éve ismerem őt, akkor bizonyára kevesebbet tudok róla, mint akkor, ha 10 éves a kapcsolatunk. Az adatok meglepően, nem ezt mutatják, azok, akik átlagosan két éve ismerkedtek meg, azok a fenti kérdéssorra 42%-os pontossággal tudták megmondani, hogy párjuk mit szeret, mit nem szeret. Akik több mint tíz éve tartós együttélésben élnek, azok kicsit kevésbé, 36%-osan voltak erre képesek.


Több oka is lehet ennek a jelenségnek, ehelyett csak azt jegyezném meg tanulságnak, hogy valójában nagyon kevéssé vagyunk tudatában annak, hogy nem csak a világról, de a közvetlen, régóta velünk élő társainkról is mily keveset tudunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése