2015. március 31., kedd

Kávémesék: A DNS és az arcformánk, hol tart már a tudomány?


A különböző egyének DNS szekvenálásával és annak statisztikai elemzésével már elég jól meg tudjuk mondani egy ismeretlen egyén haj és szemszínét, bőrszínét, és egyéb fizikai természetű tulajdonságait, szinte 100%-os biztonsággal. Az összehasonlítások már elértek egy olyan nem várt szintre, szintet, hogy arcunk felépítésében szorosan, közvetlenül résztvevő géntípusok beazonosítása alapján már elég jó képet kaphatunk csupán a genetikai anyag alapján egy ismeretlen személy kinézetéről.



Antropológusok ezeket az ismereteket felhasználva már nem csupán a képzeletükre hagyatkozhatnak, amikor ismert királyok, uralkodók maradványait lelik meg, vagy ha még régebbi emberi maradványokra bukkannak. Néhány csont elégséges arra, hogy a belőle kinyert DNS segítségével szinte tökéletes arcképet kaphatunk elődeinkről, uralkodóinkról.



A módszer felhasználása több más területen is elindult, az USA-ban például a sorozatgyilkosok utáni nyomozás eszközei között kapott helyett a metódus.



Talán a közeli vagy távoli jövőben a gyerekvárás alatt nem feltétlenül csak az ultrahangos felvételek alapján alkothatunk képet leendő gyermekünk kinézetéről, hanem a genetikai anyagának felvételéből is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése