2015. március 4., szerda

Mikrovilágunk: az alvás, szieszta


A tudományban, az ember életében léteznek olyan dolgok, ilyen a beszéd, a zeneértés, a művészetek és az alvás is, amelyekről nagyon sokat tudunk már, ismerjük a hormonális, idegi hátterüket de a végső kérdést, hogy tulajdonképpen miért töltjük életünk egy harmadát alvással? még mindig teljes rejtély a tudósok előtt, részletek folyamatokat ismerünk már, de a végső kérdés a miért alszunk ? még nincs kielégítően megmagyarázva.




 Vannak egyértelműen azonosítható hátrányai az alvásnak a természetben,  pl vadállatok támadhatnak meg közben, de az előnyeit nehéz definiálni. Evolúciós gondolkodók javasolták, felvetették, hogy az alvás az immunrendszer munkáját segíti, több energiát biztosít annak munkájához, és ezt alvás közben teheti a legjobban. Ezért alszunk többet amikor valamilyen betegségtől szenvedünk,  minél többet alszunk annál jobban működik az immunrendszerünk, ezt már sikerült tanulmányokban kimutatni. 

Talán az sem véletlen, hogy a délebbi, melegebb országokban ahol több a potenciális fertőző ágens: olaszország, görögország gyakori a szieszta, a napközbeni pihenés, alvás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése