2015. március 15., vasárnap

Kávémesék: A hónaljsajt esete

 Dublinban egy tudományos konferencián érdekes kiállítást tartottak a résztvevőknek, különféle sajtokat szolgáltak fel nekik, amelyek az emberi testrészek alapján voltak elnevezve. Láb, vagy hónalj sajt. Nem fantázianeveket tükröztek ezek, hanem azt, hogy honnan vették azokat a bacikat, amelyek hatására a sajt előállt. Nem az első eset volt ez ,  igazából néhány éve megjelentek az első jelei ennek az iránynak, divatnak. Néhány New Yorki pékségben hasonló emberi testrészek mikrobái segítik a termékeik előállítását, a legújabb pedig, hogy a sörfőző mesterek szakálláról sikerült olyan gombafajokat leszedni, amivel a sörkészítést lehetett segíteni.

Ezek a fura testi tájakról kinyerhető kis élőlények sok érdekes dolgot tartogathatnak még számunkra, krónikus betegségeink elleni harcban segédkezhetnek, ha megfelelően használjuk fel őket. Az általunk, magyarok által, jól ismert kovászban sokféle baktérium és gombafaj él együtt, amelyek egymást támogatják és az egyik faj által termelt anyagok a másiknak szolgálnak táplálékul. Érdekes, hogy a kovásszal készült kenyérféleségek majdnem teljesen glutén mentesek, köszönhetően a kovászban élőknek, míg az ugyanolyan alapanyagokból hagyományosan készült kenyerek még tartalmaznak glutént.
A kovászban a legnagyobb mennyiségben előforduló élőlény a Lactobacillus reuteri, amely többek között az emberi bélrendszer fontos alkotóeleme is, tehát ideális lenne ebből a forrásból beszerezni az alapító kultúrát.


Hamarosan talán ezen a nyomvonalon elindulhat egy saját személyre szabott egészséges fermentált diéta, egy szakember mintát vesz a delikvens hónaljából, lábáról, vagy bélbacijaiból, majd ezekkel fermentált ételeket készít, sajtokat, kenyeret, erjesztett zöldségeket és ezekkel táplálkozva sok ma nehezen kezelhető betegséget előzhetünk meg. 

Megmozdult a gyomrom, finom?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése