Dublinban egy tudományos
konferencián érdekes kiállítást tartottak a résztvevőknek, különféle sajtokat
szolgáltak fel nekik, amelyek az emberi testrészek alapján voltak elnevezve. Láb, vagy hónalj
sajt. Nem fantázianeveket tükröztek ezek, hanem azt, hogy honnan vették azokat
a bacikat, amelyek hatására a sajt előállt. Nem az első eset volt ez , igazából néhány éve megjelentek az első jelei ennek az iránynak, divatnak.
Néhány New Yorki pékségben hasonló emberi testrészek mikrobái segítik a
termékeik előállítását, a legújabb pedig, hogy a sörfőző mesterek szakálláról
sikerült olyan gombafajokat leszedni, amivel a sörkészítést lehetett segíteni.
Ezek a fura testi tájakról
kinyerhető kis élőlények sok érdekes dolgot tartogathatnak még számunkra,
krónikus betegségeink elleni harcban segédkezhetnek, ha megfelelően használjuk
fel őket. Az általunk, magyarok által, jól ismert kovászban sokféle baktérium
és gombafaj él együtt, amelyek egymást támogatják és az egyik faj által termelt
anyagok a másiknak szolgálnak táplálékul. Érdekes, hogy a kovásszal készült kenyérféleségek
majdnem teljesen glutén mentesek, köszönhetően a kovászban élőknek, míg az
ugyanolyan alapanyagokból hagyományosan készült kenyerek még tartalmaznak
glutént.
A kovászban a legnagyobb
mennyiségben előforduló élőlény a Lactobacillus reuteri, amely többek között az
emberi bélrendszer fontos alkotóeleme is, tehát ideális lenne ebből a forrásból
beszerezni az alapító kultúrát.
Hamarosan talán ezen a
nyomvonalon elindulhat egy saját személyre szabott egészséges fermentált diéta,
egy szakember mintát vesz a delikvens hónaljából, lábáról, vagy bélbacijaiból,
majd ezekkel fermentált ételeket készít, sajtokat, kenyeret, erjesztett
zöldségeket és ezekkel táplálkozva sok ma nehezen kezelhető betegséget
előzhetünk meg.
Megmozdult a gyomrom, finom?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése