2015. március 3., kedd

Mikrovilágunk: a dinók kipusztulása

A 3D-ben vetített Jurassic Park mostanában ment a mozikban és nagy sikernek örvend. A film tudományos alapja az, hogy egy borostyánba zárt vérszívó rovar valamikor egy dinó vérét szívta és az ő vérének DNS tartalmával konzerválódott. Ezt a DNS-t kinyerve, összehozták az első dinókat. 

Egy régi mondás szerint, Isten nagyon szeretheti a rovarokat, mert nagyon sokfélét és nagyon sokat teremtett. Az erre szánt hat napból néhány órát foglalkozott csak a többiekkel, a nagy részét a rovaroknak szentelte.
 Poinarék 2008-ban álltak elő azzal a feltételezéssel, hogy a rovarok a növényevő dinókkal konfliktusba kerültek, hiszen mindannyian a zöldellő vegetációt fogyasztották. Sok kicsi bogárka a nagy bendőjű dinók ellen, az őskori Dávid-Góliát harcnak tűnik. Dávid parazitákat szedett fel, és ezekkel a nagytestű, erős dinókat legyőzte. A dinók a növénylegelés közben óhatatlanul megették a növényeken legelésző kisebb bogarakat, így az azokban tenyésző kisebb paraziták bekerülhettek a hüllőkbe és elpusztíthatták azokat. Poinarék impozánsan bemutatott elméletük bizonyítékait keresik a borostyánba zárt rovarok testében, hasonlóan a dinó DNS-hez. Gyakorlatilag ez is egy típusa volt a  biológia hadviselésnek, amely valószínűleg hozzájárult a dinók kihalásához.




A mai világunk bármilyen hihetetlenek tűnhet hasonlít egy kicsit erre a helyzetre, jelenleg mi vagyunk  a dinók szerepében, jelenleg a Földön a leghalálosabb, legtöbb emberi áldozatot követelő csapást a szúnyogok jelentik, de az ábrán több más gerinctelen is helyet kapott, cecelégy az álomkórral,és egyéb baktériummal felszerelt férgeket is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése