2015. március 2., hétfő

Mikrovilágunk: a sport és a kreatív munka kapcsolata a baktériumainkkal

Kicsit közelebb kerülve az emberhez, nem csak a gyomor bélrendszerben, hanem az emberek bőrén is élnek különféle egysejtű élőlények, gombák, amelyek a verejtékezést segítik, illatanyagokat termelnek, és ezzel akár az ember párválasztását is meghatározhatják. De ne menjünk ilyen messzire, tavaly amerikai kutatók megvizsgálták egy női görkori csapat bőrflóráját, az első megállapításuk alapján az egy csapatban egymással hetente többször együtt sportolók nagyfokú hasonlóságot mutattak a bőrükön élők összetételében. A sok együtt töltött idő alatt kialakult egy a csapatra jellemző bőrbaci lenyomat. A helyzet akkor vált érdekessé, amikor egy verseny előtt, és után is összehasonlították a résztvevők bőrén élő mikrobaösszetételt és azt találták, hogy már egy 2-3 órás test kontaktust igénylő mozgás után az ellenfelek elkezdtek bacikat cserélgetni, és elkezdtek egymásra hasonlítani. 




Talán érdekes lenne megvizsgálni más sportokat is így a birkózás jutott eszembe, itt rövidebb ideig de intenzívebb test test elleni küzdelem történik.
A másik  példám egy más sportról szól, azt hiszem, hogy a fradi-újpest focimeccsek szurkolóinak is az a problémájuk, hogy a rendőrök állandó sorfala, és felügyelete miatt nem tudnak bőrgombákat cserélni és ettől ők nagyon frusztráltak lesznek. Azt javasolnám, engedjük őket egy kétszer egymás közelébe, hadd alakuljon ki a közös bőrflóra, hátha ezután már megnyugszanak és nem vágynak egymás közelébe.


Miközben ennek az eredménynek a következményein gondolkodtam két dolog jutott eszembe, az egyik hogy az utóbbi években sok titkot megtudtunk azokról a munkahelyekről ahol igazi kreatív munka folyik, ilyen  például az ismert animációs filmeket készítő Pixar,a kreatív vállalatok   közös jellemzője az, hogy a kis különálló irodáikat, nagy egyterű közösségi helyek váltották fel, és egyéb olyan építészeti megoldások, kávégépek, liftek, folyosók is részei az épületnek, amelyek segítik a dolgozók szoros és folyamatos kapcsolatát. A sok kontaktus pedig bacicseréket jelenthet.


Lehetséges, hogy a létezik egy mikroorganizmus ami valamilyen módon a kreativitás növekedéséért felelhet?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése