2015. március 31., kedd

Kávémesék: Monet és a méhek látása


Claude Monet életének késői időszakában leromlott a látása, homályos, felhős, nem átlátszó réteg alakult ki a szemén belül, ami jelentősen rontotta a látását. A szemlencséje roncsolódott, a látható spektrum a fényből nem jutott be a szemébe, minden szín egy kissé ködös, szürkés lett számára, mintha állandó ködben élne.
82 évesen sok év szenvedés után megműtötték az érintett szemét, eltávolítva teljesen a szemlencséjét, és így a fény már ismét szabadon áramolhatott a mesteri szembe.








Sőt, többet is kapott, mint várta, nem csupán a hétköznapi látható fényspektrum, hanem ezenfelül az UV fények is elérték a szemét, gyakorlatilag a rovarokhoz, a méhekhez hasonlatosan kezdett el látni.
Az említett rovaroknak, de a madaraknak és néhány emlősnek is létezik saját pigmentjeik a láthatón túli, UV fények felfogására.


Szerencsére ez tovább inspirálta a festőt és későbbi művein látható nyomokat hagyott erre a képességére vonatkozóan. A kedvenc virágait fehéres kékesen látta és örökítette meg a műtét után.




Végre egy olyan beavatkozás az emberi testbe, életbe, amelynek hatására nem az eredeti, hanem valami többet kapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése