2015. március 5., csütörtök

Kávémesék: Két kultúra találkozása, avagy Thomas Mann egerei


Nobel díjas polgári író, vajon te, barátom, mit olvastál tőle? A varázshegyet, a Mario és a varázslót, talán. Nem divatos manapság, ritkán hallani tőle, felőle.

Unalmas emberke lehetett, reggel 8 kor felkelt, kávézott a feleségével, majd 9-től dolgozott a szobájában. Ezek voltak a legértékesebb órái, ekkor volt a legfrissebb. Folyamatosan cigarettázott, de napi húsz szálba maximálta azt, plusz két szivar. Ebéd után 3-4 órát olvasott, újságot, könyveket. Délután négykor egy órás kis alvás következett a napirendben, 5 kor tea természetesen, este séta, majd vacsora, olvasás, zenehallgatás.

Be kell vallanom egyik kedvencem, nagyon modern író a látszat ellenére. A novellái között található egy indiai témájú, Az elcserélt fejek címmel, amiről egy kicsit beszélnünk kell. Két férfiemberről szól, az egyik gazdag, pallérozott műveltségű, de kissé elhízott tohonya alak, míg a másik szegénysorú, de életkedvelő és izmos, sportos alkatú. Mi történik, ha a két férfi fejét levágjuk és kicseréljük egymással? Ősi kérdések és válaszok arra a kérdésre, hogy ki irányít a fejed, agyad vagy a tested?
Stephen Collins és kutatótársai hasonló kérdésre keresték a választ, két különböző egérfajtáik voltak, egy Pierre Richard típusú félénk, szégyenlős és egy Schwarzenegger fajtájú kíváncsi, bátor. Mindkettőnek antibiotikumos kúrával kiirtották a bélbaktériumaikat és ezután következett az attrakció. Az egereket beoltották a másik típusú egér tipikus bélbaktérium törzseivel, az eleinte Pierre Richardok Schwarzenegger bél bacikat kaptak, míg a bátor egerek a félénkek bélbacijait. Lám a viselkedésük alaposan megváltozott ennek hatására és a bátrak félénkekké lettek, míg a visszahúzódók hősökké váltak, csupán azáltal, hogy bél bacikat cseréltek náluk. Ez mintha azt támogatná, hogy az ember (egér) teste határozza meg a viselkedés egyes összetevőit, nem pedig az agy.


Mit mond Thomas Mann? Olvasd el. Itt megtalálod: 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése