2015. március 9., hétfő

Kávémesék: A tömegek manipulálása


Sokan kételkednek és nem értik, hogyan volt lehetséges, hogy egyetlen ember befolyásolhat egy egész nemzetet és őrült dolgokat vihetett végbe általuk, velük, őket vizionálva. Jane Elliott általános iskolai tanárként dolgozott és egyik óráján a rasszizmusról vitatkozott a gyerekekkel, de nem volt elégedett az eredménnyel.

Az egyik óráján elhitette a gyerekekkel, hogy a kékszeműek a melanin miatt kékszeműek, de ez az anyag az intelligenciájukat is megnövelte, tehát aki ezekkel a tulajdonsággal bír, az felsőbbrendű, okosabb, mint a többiek. Olcsó, régi trükk, de lássuk mi történt. A tanulók többsége elhitte a dolgot, ezért az érintettek úgy is viselkedtek, mint akiket különleges kiváltságok illetnek meg, kétszer vehettek az ebédből, első padban ülhettek. A barna szemű, alárendelt csoport csak a barna szeműekkel játszhatott, nem ihattak vizet a kék szeműek csapjaiból. Különböző sálakat kezdtek viselni, hogy ezzel is könnyedén megkülönböztessék egymástól a két csoportot. A kék szemmel arrogánsak, parancsolgatóak lettek a diákok.

Elliott néhány nap múlva csavart egyet a történeten és elmondta, hogy nagyot tévedett, mert valójában a barna szeműek az okosabbak, felsőbbrendűek a kékek pedig az alsóbbak. Két nap alatt felcserélődtek a szerepek, mindenki az általa képviselt csoport normái szerint kezdett viselkedni, ha én vagyok a felsőbbrendű, akkor parancsoló, hideg főnök leszek, míg én meghunyászkodó, behódoló.
A tanár néhány nap után elárulta, hogy valójában csak szemléltetni szerette volna, azt hogy a diszkriminációt milyen könnyen létre lehet hozni, ez a természetünk része.


Az érdekes az azonban a történetben, hogy ezután Elliott ismertségre tett szert, TV, rádió számolt be a kísérletéről. Ennek ellenére ezt a kísérletet számtalanszor képes volt megismételni, ugyanolyan eredménnyel. Hiába ismered, tudod, hogy ez nem a megfelelő viselkedés, beleesel a csapdába, az emberi természet csapdájába, és ennek mértana szerint fogsz viselkedni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése