2015. március 30., hétfő

Kávémesék: A nitroglicerin és a szájbaktériumok


A nitroglicerinről köztudott, hogy gyógyszerként is használják, értágító hatású anyag, és ha jól tudom, Nobel is szedett a szívbetegségére.

Rengeteg tanulmány jelezte azt, hogy a szájban található, élő kis baktériumok kapcsolatban vannak a keringési rendszerünkkel, annak betegségeivel, régóta egyértelműen ismert az, hogy a gyenge, rossz szájhigiéniás állapot sajnos pontos és erős előrejelzője a különféle szívbetegségeknek.






A legtöbb dolog az életünkben egy fordított U alakú görbével írható le, a folyamat során elérünk egy maximumot, egy optimális értéket, ezután már csökken az értéke a változónak. Ha vitamint szedünk, akkor létezik egy sáv, ahol megfelelő a mennyisége, a testünk jól használja fel, de ha nagyon kevés, vagy túlzottan sok van belőle akkor betegségek lépnek fel.

Így van ez a szájunk tisztaságával, higiéniás állapotával, az sem jó, ha az ételek magas cukortartalma sokáig ott ragad a fogak közt, mert a speciális, emberre jellemző bacik azokból savakat gyártanak, és ezek rombolják a fogainkat. Fogselyem, fogmosás és még szájöblítő is támogatja a magas tisztaságot a szánkban. Egy friss tanulmány szerint ez egy kissé túlzás, a görbe túloldalára kerültünk és a szájöblítő antimikrobás folyadékokkal talán már több kárt is okozhatunk magunknak, mint gondolnánk. 19 személyt követtek egy héten keresztül miközben antiszeptikus szájöblítőt használtak és a gondos tudósok ezután megmérték a vérnyomásukat. Enyhe 3 Hgmm emelkedést észleltek mindenkinél, pusztán azért mert a szájbaktériumaik egyes típusait, azokat amelyek nitro és nitrát vegyületeket állítottak elő, ezeket kiirtották. Ezek a vegyületek, amikor a mi véráramunkba kerültek, akkor enyhe vérnyomás csökkenést okoztak, de mivel az előállító bacik kipusztultak, ez a vérnyomás csökkentő hatás megszűnt és ennyivel emelkedett az.

Vajon a mindennapos fürdések, szappanokkal, tusfürdőkkel mennyire változtatják meg a testünk mikroba összetételét és ez a változás mennyiben érinti egészségünket?


Vikas Kapil, Syed M.A. Haydar, [...], and Amrita Ahluwalia: Physiological role for nitrate-reducing oral bacteria in blood pressure control 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése