2015. február 23., hétfő

Kávéééémseék: Hans Eysenck és az asztrológia


Hans Eysenck a legbefolyásosabb gondolkodó, pszichológus volt a huszadik századunkban, gondolom nem sokan hallottak róla. Népszerű mondása volt, hogy amit nem tudsz megmérni, az nem is létezik. A nagy elmékhez méltóan az emberi viselkedés rengeteg érdekes és elhanyagolt oldalával foglalkozott komolyan.

Az asztrológiával, mint komoly tudománnyal is foglalkozott, de mint az öreg róka egy kis csavart vitt a dolgokba. Összeállt korának leghíresebb asztrológusával, Jeff Mayoval és közel 2000 asztrológus tanítványton elvégezték az Eysenck féle személyiségi tesztet és felvették a születési adataikat. Meglepő módon, a szkeptikusoknak leesett az álla, egyértelmű kapcsolat mutatkozott a születési dátumok és bizonyos személyiségvonások között, az asztrológusok azonnal világgá kürtölték az eredményeket, lám lám végre a tudomány utolérte őket és az első komolyabb bizonyítékok alátámasztják őket. Öreg pszichológus nem vén pszichológus, Eysenck tisztában volt vele, hogy valami más van a dolgok hátterében és tudta is hogy micsoda.

Elvégezte más, véletlenül választott csoportokon is a fenti tesztet, sőt az egyik csoport gyerekekből állt, és nem meglepő módon semmiféle kapcsolatot nem talált a születési időpontban a csillagképek állása és a vizsgált személyek tulajdonságai között.

Akkor ezek után, mit történt az első vizsgálatban? Az első vizsgálatban csak asztrológiához értő, abban hívő, azzal foglalkozó emberek vettek részt, és ott náluk valóban kimutatható a kapcsolat. Miért? Mert ők valóban úgy éltek, hogy beteljesítsék azt , amiről beszéltek, olyan személlyé váltak, amilyen csillagjegyben születtek.



Tehát ha erősen hiszünk valamiben és mindent megteszünk azért, akkor képesek leszünk bármilyen emberré válni. Minden csak hit kérdése.

Richard Wiseman: Quirkology

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése