2015. február 5., csütörtök

Kávémesék: Hazugságaink, avagy Pinokkió esete a fizikával


Nagyon homályosan emlékszünk a pontos történetre, ebben semmi különös nincs, egy pár dolog biztos: egy öregember készítette fabábúról van szó, ami életre kell, és különleges kalandokban vesz részt. A legfontosabb tulajdonsága, hogy amikor füllent, hazudik akkor a faorra a duplájára nő. Gyermekkori kalandjairól szól a mese, ezután semmit nem tudunk a sorsáról, egészen mostanáig, felfedjük könyörtelen végzetét, aki nem bírja a horrort, az most kapcsoljon át, illetve az most ne olvasson tovább. Oké, aki velünk maradt annak elárulom előre, hogy kitalációról van szó, csupán illusztráció, ez nem a valóság.

Kezdjük a részletekkel, Pinokkió nevezetű fabábút minden valószínűség szerint tölgyfából készítették, aminek a sűrűsége 750Kg/köbméter, szakítószilárdsága 7.9x1000000 N. Az emberi nyak átmérője átlagosan 40 cm, így a számolást mellőzve Pinokkió nyaka 100000N erőt bír ki .A jól ismert képlettel számolva a fejének a tömege 4.18kg, a kezdeti orrhossza legyen 2.5cm, átmérője pedig 2cm, akkor ennek

tömege 0.006kg.

Ezeket az alapadatokkal elindulva, arra vagyunk kíváncsiak, hogy meddig folytathatta hazudozását a kis Pinokkió, anélkül, hogy bármi baja lett volna, és mi az a határ ahol sajnos az orrának a súlyából származó erő miatt a nyaka nem bírta a további terhelést és eltört.

Feltételezve, hogy minden egyes hazugságnál megduplázódik az orrának a hossza, 140m-nél hirtelen exponenciálisan megnő a nyakára ható erő, és ennél a hossznál eltört a nyaka.

Sajnálatunkra ezt az orrhosszt nagyon hamar, 13 füllentéssel könnyedén elérte az áldozat, feltételezve a mesében mutatott hajlandóságát a hazugságra, valószínűsíthető, hogy a delikvensünk nem érte meg a felnőttkort, nagyon hamar vége szakadt a jól induló (mesehős) karriernek.

Hasonló feltételek mellett mi is hullanánk, mint a legyek. Ebben az esetben senki nem vágyik kis Pinokkiónak lenni.

Akiket a számolás részletei izgatnak:

Steffan Llewellyn: How many lies could Pinocchio tell before it became lethal? Journal Of Interdisciplinary Science Topics 2014.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése