2015. február 8., vasárnap

Kávémesék: Híres kísérletek


Sok mindenki hallott, ismeri Philip Zimbardo börtönkísérletéről, nagyon jó kis német film is készült belőle egy pár éve. A kísérletre jelentkezőket két csoportra osztották és az egyik felük lett a börtönőr csapat, a másik pedig a fegyencek, a bűnözők csoportja. Az erőszakos cselekedetek miatt hat nap után le kellett állítani a kísérletet.

Legalább ilyen híres Milgram engedelmességet vizsgáló áramütéses kísérleti helyzete, vagy a kis világ kapcsolódását vizsgáló elhagyott leveles helyzete, ezekről nagyon jó kis összefoglalót találhatunk a Wikipédián is. Most egy kevésbé híres, de talán több figyelmet is megérdemlő kis kutatásról emlékezzünk meg.

Ellen Langer 1979-ben egyhetes kísérletsorozatot tervezett 75 évesek számára. Egy hétre egy üdülőközpontba, egy dolog volt kikötve számukra, 1959-nél későbbről származó képet, újságot, könyvet nem vihettek magukkal. Egy terembe gyülekeztek és elmondták nekik, hogy a következő héten éljenek úgy, mintha 1959-et írnának és mindannyian fiatal 55 évesek lennének. A viselkedés kívül az öltözködésük is kövesse az akkori divatot. Egy hétig a régmúltjukban éltek és a környezetük mindet megtett azért, hogy ezt ténylegesen is érezzék.


Az eredmény: az üdülés előtt megvizsgálták az testi és szellemi formájukat a résztvevőknek és a kísérlet végén is elvégezték azokat. A testi erejüket, testtartásukat, kognitív képességeiket, memóriájukat. Az üdülés során miden értékük jelentős javulást mutatott, sőt látásélességük is javult átlagosan 10%-ot, hasonlóan az öregedéssel állandóan kapcsolatba hozott rövid távú memóriájukkal, ami szintén javult. A férfiak több mint felénél javult az intelligencia teljesítménye, holott a tudomány állása szerint annak szintje serdülőkorban beáll, és utána nem változik. A fizikai megjelenésük is megváltozott, három-öt évvel tűntek fiatalabbnak, mint amikor megérkeztek.

Úgy tűnik külső valóságunk nagy hatással van ránk, hogyan milyennek érezzük magunkat.
A másik fontosabb megjegyzésem, miért nincsenek ilyen jó kis kísérletek manapság, amiben részt vehetnénk? Vagy magunkra vagyunk utalva és  mindenki végezze el otthon ezeket a kitalált helyzeteket, kapcsolja ki a telefonját (húsz éve még kevés volt piacon), a laptopját, a tévéjét és próbálkozzon.



Scawn Achor: A boldogság mint versenyelőny HVG kiadó 2015.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése