2015. február 26., csütörtök

Mikrovilágunk: A kistestvér figyel minket, már a kezdetektől


A jelenlegi helyzetünk: nagyon sok mindent tudunk már a bennünk, a gyomrunkban, beleinkben, a bőrünkön élő bacikról és azok hatásáról az emberi szervezetre, de mi a helyzet a szaporodással? Mire gondolok, a terhességre, annak kialakulására, a szülésre és a gyermek további sorsára, ezeket, hogyan s mint befolyásolják a bacik?

Kezdjük a legelején, egy spermium és egy petesejt találkozásánál, nagyon sokszor ez nem elegendő a boldogsághoz, sok vetélés történik ezután, amelyek egy harmadára semmiféle magyarázatot nem tudunk adni jelenleg, a maradék két harmadnál, anatómia vagy egyéb elváltozás, életvitel, életmódbeli probléma miatt lép fel. A problémás egy harmad eseteit vizsgálva lactobacillusokat találtak a tüszőfolyadékban. Ezekről a mikrobákról tudjuk, hogy az egészségünket támogatják, sőt az embrió normális fejlődésében is szerepet játszanak. A mesterséges megtermékenyítés folyamán is képesek voltak lactobacillusokat kitenyészteni, olyan esetekben, amikor sikertelen volt a spermium és petesejt találkozása. Egy esetleges antibiotikumos kúra segíthet ezekben az esetekben, de szerintem fontosabb kérdés, hogy mi a szerepük ezeknek a hasznos baciknak ott?

Érdekes ezeknek a baciknak a jelenléte a méhben, különösen, hogy mostanáig nem sikerült őket kitenyészteni és azért is, mert a méhet erős védelmi rendszer óvja a nem kívánatos egysejtű betolakodóktól, fizikai gátak, antimikrobás fehérjék. Mivel jelen vannak és virulnak, ezért feltételezhetően a női szervezet tolerálja, sőt igényli, hogy ott legyenek. Miért? A tüszőfolyadék rengeteg, közel 500 féle fehérjét tartalmaz, hormonokat, zsírsavakat, a bacik mégsem szaporodnak, nem nőnek nagyra, mennyiségük alacsony marad, hasonlóan a női mellben találhatóakhoz. Metabolikus aktivitásuk egyértelműen jelzi, hogy valami fontosat, jelentőset állíthatnak elő.

A PCOS-ban szenvedő nők esetében megnövekedett esély van a 2-es típusú cukorbetegségre és a szívbetegségekre is, ugyanakkor magasabb bakteriális metabolizmusról számolnak be a kutatók, tehát mintha ezekben az esetekben a bacik szaporodása és tevékenysége fokozódna. Ezt támogatja az is, hogy a szénhidrát szegény ételekre történő váltás a PCOS hölgyeknél kedvezően befolyásolja a teherbeesésüket és csökken a fenti betegségek esélye is. A bacik kevesebb szénhidráthoz jutnak és így éheznek, mennyiségük csökken. Továbbra is fennáll a kérdés, mit keresnek lactobacillusok ott?



Az egyik feltételezés szerint a vaginális, bakteriális problémák esetén fellépő szabadgyököket hatástalanítják és így segítik a spermákat és a petesejteket is. Bakteriális fertőzés esetében, ahol nagy esély van a koraszülésre, sőt már a fogantatás is csökkentett szintű ekkor, megfelelő antibiotikummal (clindamycin) megváltoztatható minden, ez kevesebb koraszülést és több fogantatást jelent. 
Ebből csak az következik, hogy a fogantatás körülményeinél a jelenlévő bacik egyes fajtái fontosak, mások károsak, de jelenlétük elengedhetetlen.
 Elképesztő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése