2015. február 2., hétfő

KÁVÉmesék: Ételeink, mint tűzjelzők?!

Egy 2012-es tanulmány szerint az ételeink amellett, hogy a fontos tápanyagokkal látják el hedonista testünket, más szerepet is játszanak, egy figyelmeztető, korai veszélyt jelző rendszert alkotnak, ahogy a viharjelzők a tavaink körül. Az ételeinkben található összetevők a beleinkben szervesen velünk élő mikrobáknak táplálékul szolgálnak, ebből nyerik ki a fennmaradásukhoz szükséges tápanyagokat, és ebből sokszor nekünk is visszajuttatnak vitaminokat, aminosavakat. Ha azonban nem megfelelően táplálkozunk, akkor a kis baci közösségünk megváltozik, mások kerülnek hatalomra, mint eddig, hiszen most ők jutnak számukra fontos tápanyagokhoz, forrásokhoz
.
Sajnos a kép nem ilyen egyszerű, mert ez az egyensúly megbomlás gyulladásos betegségekhez vezet a nem megfelelő baktériumok elszaporodása miatt. Az ételeink bizonyos összetevőinek hatására az evolúció során kialakult egy azonnali válasz, hiszen nemsokára megváltozik a baci összetétel, és egyes zsírsavak hatására már gyulladáskeltő anyagok szabadulnak el, mert a gyulladás egy ősi védekező mechanizmus a betolakodó bacik ellen. A hosszabb szénláncú zsírsavak, omega-6 zsírok, jelzik a testünknek, hogy behatolók jelentek meg, vagy fognak elszaporodni a beleinkben és testünk már előre felkészül erre, sőt már támad is.


Ezzel csak az a probléma, ha krónikusan fenntartjuk ezt az állapotot, akkor folyamatos gyulladás lesz a testünkben, ami sok krónikus betegség melegágya, mivel folyamatos készültségben van a testünk. Amik védenek ez ellen, azok az omega-3 féle zsírsavak, ezekről régóta köztudott, hogy gyulladáscsökkentőek, a pre és probiotikumok, a rövidebb szénláncú zsírsavakat tartalmazó ételek. 


Persze nehéz megmondani, hogy egy ételünk miből mennyit tartalmaz, de egy kis utánajárással sokat segíthetünk magunkon.
 A tanulmány az alábbi linkről letölthető, vigyázat angolul íródott!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése