Egy
2012-es tanulmány szerint az ételeink amellett, hogy a fontos tápanyagokkal
látják el hedonista testünket, más szerepet is játszanak, egy figyelmeztető,
korai veszélyt jelző rendszert alkotnak, ahogy a viharjelzők a tavaink körül.
Az ételeinkben található összetevők a beleinkben szervesen velünk élő mikrobáknak
táplálékul szolgálnak, ebből nyerik ki a fennmaradásukhoz szükséges
tápanyagokat, és ebből sokszor nekünk is visszajuttatnak vitaminokat,
aminosavakat. Ha azonban nem megfelelően táplálkozunk, akkor a kis baci
közösségünk megváltozik, mások kerülnek hatalomra, mint eddig, hiszen most ők
jutnak számukra fontos tápanyagokhoz, forrásokhoz
.
Sajnos a kép nem ilyen
egyszerű, mert ez az egyensúly megbomlás gyulladásos betegségekhez vezet a nem
megfelelő baktériumok elszaporodása miatt. Az ételeink bizonyos összetevőinek
hatására az evolúció során kialakult egy azonnali válasz, hiszen nemsokára
megváltozik a baci összetétel, és egyes zsírsavak hatására már gyulladáskeltő
anyagok szabadulnak el, mert a gyulladás egy ősi védekező mechanizmus a
betolakodó bacik ellen. A hosszabb szénláncú zsírsavak, omega-6 zsírok, jelzik
a testünknek, hogy behatolók jelentek meg, vagy fognak elszaporodni a
beleinkben és testünk már előre felkészül erre, sőt már támad is.
Ezzel
csak az a probléma, ha krónikusan fenntartjuk ezt az állapotot, akkor
folyamatos gyulladás lesz a testünkben, ami sok krónikus betegség melegágya, mivel
folyamatos készültségben van a testünk. Amik védenek ez ellen, azok az omega-3
féle zsírsavak, ezekről régóta köztudott, hogy gyulladáscsökkentőek, a pre és
probiotikumok, a rövidebb szénláncú zsírsavakat tartalmazó ételek.
Persze nehéz
megmondani, hogy egy ételünk miből mennyit tartalmaz, de egy kis utánajárással
sokat segíthetünk magunkon.
A tanulmány az alábbi linkről letölthető, vigyázat angolul íródott!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése