2015. február 3., kedd

Kávésarok: párválasztás, avagy a csók és az ondó szerepe ebben


A párválasztás a legfontosabb lépés az élővilágban, ez határozza meg, hogy mennyi és milyen utódaink születnek, milyen génjeink kerülnek kiválasztásra. A természetfilmek világából az állatokra és növényekre jellemző és gyakran trükkös választási szokásokat már ismerjük, most az emberre jellemző, nem nagyon ismert két jelenségről lesz szó röviden.

A csókolózás egy emberre jellemző aktus, aminek során két egymásnak vonzó egyed érdekes benyomásokat szerez a másik félről, gyakran nem tudatosan. Érintési, ízlelési ingerek aktíválják agyunk evolúciósan kifejlődött mechanizmusait, amelyek a másik fél egészségi, termékenységi és genetikai összepasszolásáról adnak információt. Ha megfelel, akkor tetszik nekünk, az első kapun beléphet és a kapcsolatunk tovább haladhat.

A szexuális kapcsolat a következő kapu, ahol a kapcsolódás során egy rejtett következő mechanizmus ítéli meg a felek összeillését, ez pedig az ondó, és annak tartalma. Az ondó mindössze 5% spermát tartalmaz, a maradék 95% egyedileg minden férfiban más és más, hormonokat, neurotranszmitereket, endorfinokat, immunosejteket és lúgos kémhatású anyagokat tartalmaz, utóbbi azért, hogy ellensúlyozza a nők vaginájának savasságát. Kimutatták, hogy a szexuális aktus után a nők vérében ezek az anyagok egy két órával megjelenek és hatnak rájuk, hiszen a legtöbbjük az agyunkban is megtalálható ingerületátvivő, hangulatbefolyásoló kemikáliák. Miből gondolják, hogy hatnak a hölgyekre?

Azok a hölgyek, akik óvszerrel szeretkeznek, azok nincsenek kitéve ezeknek az anyagoknak, ezért depresszióra hajlamosabbak. Akik nem használnak óvszert, azoknál a férfiak ondótartalma eljuthat azok idegrendszerébe, ezek az anyagok megnyugtatják, sőt a hangulatukat is emelik a hölgyeknek. Az esetek kis százalékában azonban rosszullét is létrejöhet a hölgyeknél, ezek pedig egyértelműen jelzi az össze nem illést.

Ne bánkódjunk tehát, ha valakivel nem jön össze a dolog, lehet, hogy nem mi döntöttünk, hanem tudat alatt testünk kielemezte a csókok és az ondó összetételét és azt sugalmazta a tudatunknak, hogy ez még nem az igazi, jön majd a királyfi, megfelelő ondóval.



Gordon G. Gallup: Semen sapling and seminal plasma hypersensitivity Evolutionary Psychology 2014, 245-250.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése