2015. február 17., kedd

KávémeséK: Brókerek, majmok és kislányok


Tetlock politikai elemző elvégzett egy hosszadalmas kísérletet, előrejelzéseket és azok pontosságát követte, politikai elemzők, politikusok, brókerek voltak a kutatásának alanyai. Eredményeit egy könyvben tette közkinccsé, egyetlen egy sarkalatos pontot emelnék ki, a túlzott magabiztosságot. A brókerek, elemzők között azok, akik legjobban bíztak saját hihetetlen nagy tudásukban, na, azok teljesítettek a legrosszabbul.

Richard Wiseman összehozott egy kis csapatot, egy gazdasági asztrológust, ha nem tudtunk volna róluk, ők is léteznek már, egy tapasztalt brókert, és végül egy kis gyermeket. Mindegyikük kapott 5000 fontot és hajrá, vásároljon mindenki részvényeket. Az asztrológus kommunikációs és technológiai cégek papírjait vásárolta hasonlóan a profi brókerhez. Tia a négyéves kislány ugyanakkor egy rakás feldobott papír közül találomra választott néhányat, ezzel próbálták a véletlent biztosítani. Egy évvel a befektetések után a következő eredményt kapták: a profi bróker papírjaival 46.2% veszteséget könyvelt el az eredeti befektetésből, az asztrológus csak 6.2%-ost, míg a kislány, szerény 5.8%-os profitot ért el.

Egy svéd tanulmányban kissé eltérő felállásban 5 profi bróker ellenében Ola, a csimpánz versenyzett, aki darts-cal választott értékpapírok közül. A hétről-hétre folyó megmérettetésben egy dolog kezdett körvonalazódni, hogy Ola minden héten jobban teljesített a többieknél.






A Wall Street Journal is beszállt a játékba, és a dartsos helyzetet alkalmazva, ők is arra a konklúzióra jutottak, hogy az ezzel a módszerrel kiválasztott papírok sokkal több pénzt hoznak a konyhára, mint a profi elemzők választása.



Ha én egy bróker, akkor ezek a dolgok nagyon lehangolnának, de őket láthatólag ezek az eredmények nem zavarják. Aranyéletük van, szó szerint.

Szép napot.




Richard Wiseman: Quirkology

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése