2015. február 9., hétfő

KávémesÉK: A bennünk élő mikrobák, egy kis melegség


Az utóbbi idők legnagyobb felfedezése és kutatási területe az emberi testen, testben velünk élő egysejtűek és az ember kapcsolata egészségben, betegségben. Vitaminokat, tápanyagokat, aminosavakat állítanak elő és juttatnak a testünkbe meghálálva azt, hogy nagyon kis kényelmes lakókörnyezetet biztosítunk számukra. Koszt kvártély, de honnan jön a fűtés, és ki fizeti ennek a számláját?

Egyes virágokban, hasonlóan hozzánk, gombafajok élnek, amelyek cukor lebontása folyamán nagy mennyiségű hőt termelnek. A legtöbb kémia folyamat során nagyon sok hő vész el, sugárzódik ki a környezetbe, bárminemű felhasználás nélkül. A gombák által termelt hőt azonban a növény a hideg éjszakákon, többnyire virágzás idején, felhasználja, és mintegy radiátort, amellett melegszik. A gazdanövény pusztán ezért tartja ezeket a gombafajokat, sőt látja el nektárral a kritikus, hideg időszakokban.

Az emberi szervezetben 10x mennyiségű idegen egysejtű él, mint a saját sejtjeink száma, a gyomorban, a bélrendszerben, a szánkban, az agyunkban, még a sokáig sterilnek tekintett anyaméhben is a fogantatástól kezdve ott vannak. A tudomány nagy erőkkel igyekszik felderíteni szerepüket az életünkben.

Hőkalorimétert használva egy kis tanulmányban megállapították, hogy egy tipikus anaerob baktérium 0.2x10-12 cal/sec energiát oszlat szét hő formájában a környezetében. Ha a számukat is figyelembe vesszük, ami 1014 db bacit jelent, akkor bizony 20cal/ sec adódik, ami 72kcal/h. Feltételezve egy átlagos testsúlyt 72kg-ot, a legújabb összegzések szerint Európában a magyarok a legelhízottabbak, és hogy ez a hő szépen eloszlik az adott testben, bizony ez 1OC hőemelkedést jelent. Ez hideg téli hajnalokon segíthet rajtunk melegen tartani csenevész testünket.
Az érdekes események a kis testű állatok esetén láthatunk, hiszen náluk a testük felszíne nagyobb a testükhöz viszonyítva, mint a nagyobb állatoknak, több hőt veszítenek, és ezért nagy szükségűk van a bacik által termelt hőre.

Na ezért is érdemes a beleinkben élőket finom kajával jól tartani, mert nem csupán alapanyagokat kapunk vissza, de még egy kis belső melegítést is.




Herrera et al: Nectar yeasts warm the flowers of a winter blooming plant, Proceedings of the royal society B, 2014.sep 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése