2015. február 12., csütörtök

Kávémesék: Batman megszületik, Franz Reichelt meghal


Az USA-ban a batman jelmezekre rá van írva figyelmeztetésként, hogy nem lehet vele repülni.
A találmányokról a sikerekről szólnak, ritkán lesz valaki attól híres, hogy valami nem sikerült neki, nem volt képes valamire, pedig a sikerhez vezető út nem egyenes és nem is sima, göröngyös, kacskaringós, hibás elképzelésekkel tűzdelt. A XX. század elején egy biztonságos ejtőernyő kifejlesztésére írtak ki pályázatot a franciák. Gaston Hervieu is a nevezők között volt, az Eiffel toronyról próbálta ki ledobni a közel 80kg bábúját az ernyővel, és az sikeresen landolt is.

Franz Reichelt osztrák szabómester, akit repülő szabóként is emlegetnek készített egy zsinórokkal, rudakkal, gumival készült kabátot, amit 1912.február negyedikén elvitt a toronyhoz, hogy szintén kipróbálják, hátha ez lesz a befutó. Úgy gondolta a levegőben majd szétterül és a felhajtó erő segít a levegőben tartani. Engedélyt kért a kipróbálására, természetesen egy bábun.

A jóváhagyás birtokában 1912. február 4-én megjelent az építménynél, majd közölte, hogy ő maga ugrik le. A feltaláló egy rövid ideig hezitált a vaskorláton állva, majd az összecsődült újságírók és érdeklődők előtt levetette magát a mintegy 60 méteres magasságból. Az ernyő nem terült szét, így Reichelt a földnek csapódott, és azonnal meghalt. Ugrását a kamerák is megörökítették.


A felvételt itt találhatjátok. Durva, azt hiszem Batman története akkor és ott született, amikor Reichelt úr bátran, de nem túl okosan halálát lelte.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése