2015. február 16., hétfő

Kávémesék: Az agyunk: egy vagy kettő?


Az anatómiai felépítésünkre rátekintve azonnal feltűnik, hogy vannak páros szerveink és páratlan szerveink. A páros szervek azonos vagy közel azonos funkciót látnak el, a szemeink, a karjaink, a veséink. Ha az egyiket elveszítjük valamilyen balesetben, akkor hátrányosan, de tovább élhetünk viszonylag normális keretek között. Viszont, ha a páratlan szerveinkkel történik valami visszafordíthatatlan, akkor bizony baj van. Szívátültetés, májműtét, ezek bizony életmentő műtétek, nagy szükségünk van rájuk. Agyunk páros vagy páratlan szerv?

Két agyféltekénket egy vastag idegköteg köti össze, azon folyamatos információ áramlás történik az agyféltekék között. Amikor műtétileg szétvágták ezt az infócsatornát, akkor a beteg szétesett két egymásról nem sokat tudó, érdekes személyiségre. Külön életet éltek, gyakran semmit nem tudva a másikról. Ezek a kísérletek az egységet támogatják. A 70-es években egy pszichológus feltételezte, hogy nem volt egységes mindig, sokáig a jobb agyfélteke parancsait végrehajtotta a bal és ez az alá-fölérendezés 3000 éve kezdett megváltozni. A munkamegosztás megváltozott és a féltekék elkezdtek egymással társalogni, a két félteke leült egymással és elsimították a múlt problémáit és elkezdtek együtt dolgozni. A két fél most teljesen azonosnak tűnik, de a környezet adatait másképpen nyerik ki, és így egy picit azért különböznek.

Akkor mostanra, már ha ennyire hasonlítanak, akkor olyanok, mint a veséink, ha az egyiket kivesszük, akkor nyugodtan élhetünk tovább? Mit gondoltok?

Hemispherectomiának hívják azt a betegséget( igazából nem a betegség neve, hanem a műtéti beavatkozásé), amiben egy nyolc éves fiú szenvedett, és egy hosszas műtét során eltávolították a fél agyát. Igen kiszedték a jobb agyféltekéjét. A fiú a fél agyával ugyanúgy eszik, olvas, beszél, játszik, barátkozik, sakkozik mint bárki más, akinek mindkettő megvan.

 Ezek szerint az agyunk az páros szerv és teljes életet lehet élni csak az egyik felével is?


Szerintem sokan járnak a fiúval azonos cipőben, csak műtét nélkül.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése