2015. február 13., péntek

Kreatívsarok: A pénz motivációromboló hatása, avagy az öreg szociálpszichológus megmutatja



Mark Lepper Stanfordi pszichológus a munkatársaival meglátogatta a helyi iskolát és megkérték a diákokat, hogy rajzoljanak, amit akarnak. Még mielőtt azonban szétosztotta volna a zsírkrétákat, rajzlapokat, a gyerekek egy részének azt mondták, ha ügyesen rajzolnak, akkor jutalmat, érmeket kaphatnak érte. A csoport másik felének semmit nem mondtak, nem ígértek.

A kísérlet után egy pár héttel visszatértek a tudósok, újra szétosztották a rajzoláshoz szükséges felszereléseket, és várták az eredményt: ami nem lepte meg őket, akik jutalom nélkül rajzoltak, azok pár hét múlva is szívesen rajzoltak, akik viszont jutalmat kaptak érte, azokat nem érdekelte a dolog. Ha valamiért fizetnek, akkor azt én nem szívesen teszem valószínűleg, így én azt nem szeretem csinálni. Ha viszont nem fizetnek érte, akkor nyilván azért csinálom, mert élvezem a dolgot, szeretem ezt csinálni.

A jutalom nagysága viszont erősen befolyásolhatja a végkimenetelt, ahogy a következő meséből is láthatjuk:

Egy bölcs öregember, aki nagyon rossz környéken lakott (Clint Eastwood), egy nap, egy kamaszbanda kiszemelte magának az öreget, és ahogy elhaladtak a háza előtt, csúnya gorombaságokat ordibáltak be neki. Az öreg nem hívta a rendőrséget, nem gyalázkodott vissza, hanem kiült a háza elé és megvárta a fiatalokat. Amikor legközelebb megjelentek a kiabáló tinédzserek, oda ment hozzájuk és egy tíz dollárost adott mindegyik goromba srácnak, és azt mondta nagyon szívesen fizet azért, hogy szidalmazzák. A fiatalok döbbent és valahogy fura arcot vágtak, de beletörődtek, hogy flúgos az öreg, hiszen valamilyen pszichológiát tanított valamikor az egyetemen. Egy hétig mindennap megismétlődött a pénzfizetéses dolog, utána pedig a szidalmazás. A következő hét egy kissé másképp indult, az öreg azt mondta a gyerekeknek, hogy sajnos most nincs elég pénze, ezért csak 5 dollárt tud most adni nekik a csodálatos megjegyzéseikért. Kitalálhatjuk, a következő héten már csak 50 centet adott a srácoknak, akik ezt sértésnek vették és  tovább ennyiért már nem vállalták a szidalmazást.

Clint besétál a házába, mögötte a felháborodott, mogorva srácok és elmosolyodik. Vágás, főcím.

Vége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése