2015. február 10., kedd

KávéMESÉK: A fekete zsák esete




A 60-as évek vége felé az Oregoni egyetem pszichológiai kurzusán fura dolog történt. A megérkező diákok elé különös látvány került, az első padban ült egy hallgató, aki egy fekete zsákba volt burkolózva, a zsák alja kivágva a lábának, de egyébként semmi mást nem lehetett belőle látni. A tanár szerint az egyik diák úgy döntött, hogy ezentúl, így, ilyen formában vesz részt az órákon. A hallgatók kezdetben nagyon nem kedvelték a különc társukat, lökdösték, esernyővel bökdösték, sőt valaki megpróbálta megütni is.



Az eset, hogy egy fekete zsák vesz részt egy egyetemi előadáson, óriási médiaérdeklődéssel járt, a CBS riportálta , sőt a Life magazin is írt róla.

Telt múlt az idő, és a diákok kezdték megkedvelni a halk szavú fekete zsákot, ugyan még mindig nem tudták kicsoda, hogy néz ki, de a kezdeti ellenségeskedés határozottan átfordult, és az elfogadás, az együttérzés lépett a helyébe.

Elérkezett a nagy nap és a tanár megkérdezte az egybegyűlteket, hogy fekete zsák felfedje-e kilétét. A hallgatók többsége ellenkezett. A kurzus végén hatalmas tömeg várta a nagy leleplezést, de csalódniuk kellett, a diáktársai emberfalat alkotva védték meg a társukat.


A fekete zsák kilétét ma is homály fedi (csakúgy mint Zorróét).
Miért kedvelték meg a hallgatók a különc társukat, hogyan és mikor fordult meg a nyílt ellenségeskedés szimpátiába? 


Ennyi.

Richard Wiseman: Rip it Up. 2012

1 megjegyzés:

  1. Erről egy régi favicc jutott eszembe:
    "Egy ló bemegy a CBA-ba és vesz másfél liter szőke hajolajat, fizet, majd elmegy.
    Egy hét múlva ugyanezt teszi. Rá egy hétre ismét. Az eladók már idegbetegek:
    minek a lónak hetente másfél liter szőke hajolaj? El is határozzák, hogy amikor
    legközelebb jön, megkérdik tőle. De a ló nem jött többet..."
    :) Üdv! Feri

    VálaszTörlés