2015. február 22., vasárnap

KávéMESÉk: José Delgadó és a dühöngő bika

Néha úgy érzem, hogy az emberiség eltévedt egy sűrű erdőben és körbe körbe jár. Időnként felfedezünk olyan dolgokat, amiket már réges régen leírtunk, megtanultunk, de mégis valamiért elfelejtődött, a közös emlékeink közül törlődött. A mostani időkben is nagy figyelmet kapott, kap az emberek ilyen olyan céllal történő irányítása, befolyásolása.



José Delgadó a 60-as években már elektródákat ültetett állatok agyába, azzal a céllal, hogy irányíthassa őket. Egy sor majomba helyezte el a kis elektródákat és gyakorlatilag tetszés szerint tudta a hímek agresszióját csökkenteni, növelni, az alfahímekből alárendelt anyámasszony katonáit csinált, de fordítva is tökéletesen működött a dolog, alárendelt szolgákból alfahímek lettek.  A professzor bábjátékossá vált, kedve szerint mozgatta a figurákat.


 Majd megjelent a kis összefoglaló könyve, amiben már kényes kérdéseket feszeget, mi van ha egy őrült tudós rángatja a zsinórokat, de akkor ki irányítja a bábjátékost?

Egy alkalommal egy vad bikába is ültetett irányító elektródát és most a professzor lépett az arénába, matadornak öltözve, de a fő fegyvere egy kis szerkentyű volt, amivel könnyedén leszerelte a támadó bikát. Ezeket a felvételeket megleltem a neten, itt nézhetitek meg.






Már akkoriban elég fejlett volt a technológia, hogy elinduljon ezen az úton, de vajon meddig juthatott azóta ?  

Michio Kaku: Az elme jövője 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése