2015. február 4., szerda

Kávémesék: Milyen személyiség vagy, árulkodik a Facebook


Ki milyen személyiség, milyen tulajdonságai vannak, arról rengeteg vita folyik jelenleg is a tudományos körökben, hogyan lehet ezt mérni. Ha valaki azt vallja magáról, hogy ő bizony otthonülő, nem szereti a társaságot, és ugyanakkor az összes buliban ott van, akkor ő most hazudik, vagy nem ismeri magát, vagy nem meri bevallani magának, hogy az az álomkép, hogy ő otthonülő típus, egyszerűen nem igaz. A személyiségi tesztek sajnos erről szólnak, amiket  önnönmagadról töltesz ki, buta kérdésekre válaszolsz. Mennyire ismered önmagad?

Óvatosan kell bánni a Facebook likekolásokkal, mert egy kis program összegyűjti azokat, nem is kell sok 100-150 elég neki, és nagyon pontos személyiségi profilt készít rólad. Az algoritmus pontosabb képet ad rólad, mint a barátaid, vagy a családod, hasonlóan becsüli meg, mint a feleséged, férjed. Szerencsére ez csak a fő jellemvonásaidról árulkodik, marad még elég sok érdekes jellemződ, amiről nem tud, és nem is fog semmit kibányászni abból a pár likekolásból.

Egy egyszerű kis program pontos képet ad rólad, esetleg még olyan dolgaidat is feltárja, amit te másképp látsz magadról. Tanulhatunk belőle magunkról, holnaptól felszabadultan mehetek a buliba, mert én ilyen vagyok, ezt szeretem, nem pedig az otthon tévézést.


Egy fontos tanulsága még van ennek a tanulmánynak, amit kevesen vettek észre, hogy egy emberről legtöbbet akkor tudhatunk meg, ha nem arra figyelünk, hogy mit mond, mi a véleménye, hanem ha a cselekedeteit elemezzük, azok nem hazudnak, sem nekünk, sem önmagának.

A tanulmány letölthető:

1 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok milyen gyorsan szűrné ki az FB mondjuk pl. a rejtett homofóbokat, vagy pedofilokat. Esetleg a rejtett orbánista/fletóist/TCOT vagy egyéb beállítottságuakat. Nyilván az utóbbi vonalon, ami (reklám)pénzé tehető már azzá teszik.

    VálaszTörlés